Navadni mali zvonček

NAVADNI MALI ZVONČEK (Galanthus nivalis L.)

Ang: Common snowdrop

Navadnega malega zvončka najbrž ni potrebno nikomur posebej predstavljati. Kako lep je pogled na snežno belino cvetne preproge med zaplatami snega spomladi: simbol upanja! Ko pa še ugotovimo, da je navadni mali zvonček pravi zdravilec, matematik in biotehnolog, potem bomo res težko skrili navdušenje nad tem znanilcem pomladi in novega življenja.

OPIS:

Navadni mali zvonček je zelnata trajnica s čebulico in pritličnimi ter črtalastimi listi. Dvospolni cvetovi so zvezdasti in nameščeni posamično. Prašnikov ima 6, plodnico podraslo, plod pa je omesenela glavica. Listi cvetnega odevala so prosti, zunanji koničasti, notranji pa mnogo krajši in pri vrhu izrobljeni. V notranjosti Slovenije ga lahko najdemo na gozdnih robovih, v gozdovih, na travnikih, med grmovjem in v sadovnjakih, na gnojenih travnikih pa ne uspeva. Najdemo ga tudi v logih ob rekah, vendar stalne ali dlje stoječe vode ne mara. Že decembra lahko ob morju opazujemo prve cvetoče primerke, v notranjosti Slovenije pa vse do aprila.

V rodu Galanthus je danes opisanih 19 vrst, med njimi kar 500 sort, samo pri vrsti G. nivalis 80. Naravno območje razširjenosti je od Pirenejev na zahodu do zahodne Ukrajine na vzhodu. Na sever areal sega do Pariza, južno pa nekje do Male Azije.

ZDRAVILNOST:

Navadni mali zvonček vsebuje rastlinski alkaloid galantamin, ki zavira encim acetilholinesterazo, katerega naloga je razgrajevanje nevrotransmiterja (biokemična snov, ki prenaša informacije med nevroni) acetilholina. Povečana koncentracija acetilholina v možganih pripomore k počasnejšemu napredovanju Alzheimerjeve bolezni.

Lectin (krajše imenovan tudi GNA – Galanthus nivalis aglutinin), ki ga izločajo čebulice, bi bil lahko uporaben pri zdravljenju AIDS-a, saj zavira razmnoževanje virusa HIV. Zdravilne učinkovine pozitivno delujejo samo v izolirani obliki (končnih pripravkih), kar pomeni, da npr. čaj iz navadnega malega zvončka ne bo omilil simptomov Alzheimerjeve bolezni, kvečjemu povzročil drisko, bruhanje ipd.

Alkaloide navadnega malega zvončka uporabljajo tudi pri zdravljenju travmatičnih možganskih poškodb.

UPORABA V PREHRANI:

Cela rastlina je strupena, največ strupov je v čebulici, manj strupenih snovi pa je v nadzemnih delih. V primeru zaužitja lahko pride do driske, kolik, bruhanja ipd. Pri tej rastlini se pokaže rek: vsako zdravilo je strup in vsak strup je tudi zdravilo.

ZANIMIVOSTI:

Znanstveno ime navadnega malega zvončka (Galanthus) izhaja iz grške besede za mleko (=gala) in cvet (=anthos), vrstno latinsko ime nivalis pa se nanaša na sneg, ki lahko pomeni snežno belo barvo cvetov ali pa cvetenje v času snega. V resnici so popolnoma beli cvetovi izredno redki, saj so skoraj vedno na notranji strani cveta prisotne vsaj nekatere zelene žile. Leta 1753 ga je znanstveno opisal v svoji knjigi Species Plantarum kdo drug kot Carl Linné. Mlade rastline še pozimi, ko se le rahlo ogreje ozračje in sonce pridobi  na moči, kot puščica prebijejo listje, led in zbito zemljo in si tako utrejo pot do sonca. Ob rekah k soncu hiteči poganjki prebijejo tudi do 0,5 m proda, v ta namen rastlina lahko naredi dodatno čebulico, ki ji pomaga, da na tej poti lažje pride ven.

Navadni mali zvonček se razmnožuje tudi vegetativno – čebulice se delijo po Fibonacijevem zaporedju (Leonardo Fibonacci, italijanski matematik iz Pise; *1170 – †1250) – vsako naslednje število je seštevek prejšnjih dveh (1-1-2-3-5-8-13 itn.). Fibonaccijevo zaporedje je v naravi precej pogosto, zato si poglejmo nekaj tipičnih primerov:

– listi rastlin ovijalk izraščajo iz stebla v obliki Fibonaccijeve vijačnice,

– število cvetnih in venčnih listov ter prašnikov in semen cvetlic pogosto sestavljajo Fibonaccijevo zaporedje

– poganjki na steblu in luske v zaporednih vencih smrekovega/borovega storža sestavljajo Fibonaccijevo zaporedje

Vegetativno razmnoževanje malega zvončka z delitvijo čebulic je povezano s pomanjkanjem opraševalcev v času cvetenja. Semena imajo maščobne izrastke (elajosome), s katerimi se prehranjujejo mravlje in s tem prenašajo semena.

Lectin, ki ga izločajo čebulice, je učinkovit insekticid, ki uničuje insekte iz skupin Coleoptera (hrošči), Lepidoptera (metulji) in Hemiptera (polkrilci). Lectin navadnega malega zvončka bi bil lahko z genskim inženiringom vstavljen v nekatere prehransko pomembne rastline (paradižnik), s čimer bi dosegli odpornost proti zgoraj omenjenimi skupinami insektom.

V Angliji vlada prava galantofilija. Različek Elisabeth Harison je bil na avkciji prodan za več kot 700 funtov. Zaradi astronomskih vrednosti nekaterih različkov so vrtovi, odprti za javnost, izredno privlačni za tatove.

 

 

6 Comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja