Navadni lusnec

NAVADNI LUSNEC (Lathraea squamaria L.)

Ang. Toothwort

Nem. Schuppenwurz

Fr. Lathrée écailleuse

It. Latrea comune

Navadni lusnec je neke vrste eksot – v nasprotju z večino rastlin nima zelenih listov, saj jih pač ne potrebuje. Ta kradljivec se namreč prisesa na korenine nekaterih grmov in dreves ter tako pride do brezplačne hrane. Njegove nadzemne dele bomo lahko opazovali samo kratek čas, saj večino leta preživi pod zemljo.

OPIS:

Navadni lusnec je zajedavska trajnica brez zelenih listov. Korenika je razrasla in pokrita z belkastimi luskolisti. Steblo je sočno in odebeljeno, svetlorožnato, pokrito s skoraj okroglimi luskolisti. Zraste 15-30 cm. Enostranska, grozdasta socvetja so pred razcvetom kimasto povešena, cvetovi pa so 1,5-2 cm dolgi, dvoustnati, svetlo rožnati do svetlo vijoličasti. Razširjen je po celi Sloveniji, cveti pa od marca do aprila.

 ZANIMIVOSTI:

Navadni lusnec preživi večino svojega življenja pod površino. Odtod tudi izvor njegovega latinskega vrstnega pridevka – lathraios po grško namreč pomeni skrit, neviden. Rastlina ne vsebuje klorofila, zelenega barvila, tako značilnega za rastline, s pomočjo katerega pretvarjajo svetlobno energijo v hranila. Namesto tega je navadni lusnec razvil posebno zajedalsko strategijo. S svojimi koreninami se prisesa na razne grme in drevesa, predvsem jelše, bukve in leske, v višjih predelih pa tudi na smreke.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja