Navadna arnika

  1. Arnika

NAVADNA ARNIKA, BRDNJA (Arnica montana L.)

Ang. Arnica, Mountain Arnica

Nem. Arnika, Berg-Wohlverleih

Fr.  Arnica des montagnes

It.  Arnica

OPIS:

Navadna arnika je aromatično dišeče trajno zelišče, ki zraste 20 – 60 cm visoko. Sedeči pritlični listi so združeni v rozeti, njihov listni rob pa je cel. Stebelni listi so nasprotni, v 1 – 3 parih, jajčasti ali suličasti ter prav tako sedeči. Izrazito rumeni koški so precej široki (6 – 8 cm v premeru) in so nameščeni po 1 – 3 na vrhu stebla. Najdemo jo lahko na zakisanih travnikih, košenicah, planinskih tratah in pašnikih ter barjih od nižine do alpinskega pasu. Cveti od maja do avgusta.

ZDRAVILNOST:

Čeprav je arnika danes ena izmed najbolj znanih in uporabljanih zdravilnih rastlin, so jo kot zdravilo pričeli uporabljati šele v 16. ali 17. stoletju. Verjetno je bila prvič omenjena v knjigi »Physica«, ki jo je napisala znana zdravilka in opatinja Hildegard iz Bingna (1098 – 1179), čeprav to ni gotovo, saj govori le o »zeli za rane«. Imensko se pojavlja v 15. stoletju v ljudskih zapisih kot sredstvo za splav.

V zdravilstvu uporabljamo cvetove, redkeje tudi korenine, ki pa jih v pripravkih uporabljamo le zunanje, saj vsebujejo nekatere strupene snovi. Navadna arnika v svojih delih vsebuje seskviterpenske laktone, flavonoide, kumarine, derivate kavne kisline in eterično olje. Uradna medicina priporoča zunanjo uporabo pri topih poškodbah, mišičnih in sklepnih bolečinah, kožnih vnetjih ter pri pikih žuželk. Izkazala se je tudi pri kroničnem venskem popuščanju in krčnih žilah. Seskviterpenski laktoni uničujejo različne bakterije in glive, poskusi na podganah pa so dokazali pospešeno celjenje ran. Pri daljši uporabi lahko pride do pojava mehurčkov na koži ali nastanka ekcemov, pri večjih koncentracijah pa  lahko pride do alergičnih reakcij, zlasti pri ljudeh, ki so alergični na nebinovke. Arnika je bila v preteklosti zaradi pretiranega nabiranja skoraj iztrebljena, zato je danes zakonsko zavarovana, za gojenje pa danes uporabljajo ameriško travniško arniko (Arnica chamissonis Less.)

Uporabna je tudi v veterini – z dodajanjem suhega zelišča krmi preprečujemo kolike, obloge iz izvlečkov pa pomagajo pri oteklinah sklepov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja