Izleti in predavanja za šolske skupine

P7080020

Ste se kdaj vprašali, zakaj o rastlinah vemo tako malo? Zakaj ti negibni (pravzaprav izredno mobilni, vendar v naši časovni dimenziji skorajda nezaznavno gibljivi) organizmi pravzaprav poganjajo naš svet?

Rastline so glavni posrednik med fizičnim in biološkim svetom. Kamorkoli se ozrete, povsod boste našli produkte rastlin – lesen stol, na katerem sedite, svinčnik, s katerim pišete na papir, če odprete hladilnik, boste opazili celo paleto rastlinskih produktov, še celo meso, ki ga vidite v hladilniku oz. žival se je po vsej verjetnosti hranila s hrano rastlinskega izvora. Brez rastlin bi bili ljudje torej lačni in žejni, goli, prezebli, sploh pa ne bi mogli dihati. Rastlina zna torej plinasto snov (ogljikov dioksid) in vodo s pomočjo sončeve svetlobe pretvoriti v trdno snov (npr. les).

Zakaj torej večina ljudi bolj ceni živali kot rastline?

Leta 1998 sta Wandersee in Schussler uvedla pojem rastlinske slepote po letih razprav, brskanja po literaturi in raziskovanja. Opredeljujeta jo  kot nesposobnost videti ali opaziti rastline v njihovem naravnem okolju, kar vodi k slabšem razumevanju pomena rastlin v biosferi (skupnosti vseh ekosistemov) in posledično tudi v dobrobit človeka. Rastlinska slepota obsega tudi nezmožnost cenjenja estetskih in edinstvenih bioloških značilnosti rastlin ter zgrešeno, antropocentrično  razvrščanje rastlin kot podrejenih živalim, kar vodi k zmotnem zaključku, da niso vredne človekove obravnave. Spremembe v dojemanju rastlin in živali se začnejo že v otrokovem najzgodnejšem obdobju, predvsem zaradi šolskega sistema, ki na vseh stopnjah izobraževanja uporablja skoraj izključno živalske primere za učenje bioloških konceptov, naj bo to v učilnici, laboratoriju ali pa na terenu.

Ena najboljših terapij za zdravljenje rastlinske slepote so  zagotovo naravoslovni dnevi, kjer učencem na preprost in razumljiv način predstavimo osnovne biološke koncepte, samozdravljenje z zelišči, uporabo rastlin, ki rastejo v okolici za potrebe prehrane, kot gradbeni material, etnobotaniko ipd.

Želite svoje učence ozdraviti rastlinske slepote? Izpolnite kontaktni obrazec na desni strani in skupaj bomo našli najboljšo rešitev!

ZAKAJ Z NAMI NA NARAVOSLOVNI DAN?

  • Dolgoletne izkušnje na področju dela z otroki
  • Strokovnost na razumljiv način
  • Teoretični primeri podrti s primeri na terenu

Naravoslovne dneve organiziramo ob minimalni udeležbi 30 učencev/dijakov. Cena je odvisna od vaših želja in vrste programa, giblje pa se od 10 evrov/osebo dalje. Za več informacij pa prosim pošljite povpraševanje (glej desno).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja