Rastlinske zanimivosti

V tej rubriki bodo vsak mesec objavljeni opisi treh zanimivih rastlin. Če želite biti obveščeni, kdaj bo nov zapis “priromal” na medmrežje, se prosim prijavite na e-novice.

 • Zoisova zvončica

  Hči slovenskih planin so jo poetično poimenovali… Zoisovo zvončico namreč! Sicer jo lahko najdemo tudi v alpskih predeli sosednje Italije in Avstrije, vendar nikoli daleč od meja naše države. Prav zaradi tega razloga in ker je bila v naši domovini tudi prvič opisana (v bohinjskih gorah in na Storžiču), lahko upravičeno trdimo, da je »naša«.

 • Arnika

  Navadna arnika

  Čeprav je arnika danes ena izmed najbolj znanih in uporabljanih zdravilnih rastlin, so jo kot zdravilo pričeli uporabljati šele v 16. ali 17. stoletju. Uradna medicina priporoča zunanjo uporabo pri topih poškodbah, mišičnih in sklepnih bolečinah, kožnih vnetjih ter pri pikih žuželk.

 • Muholiko mačje uho

  Kukavičevke (Orchidaceae) so poleg nebinovk (Asteraceae) rastlinska družina, ki obsega največ vrst – orhidej je na svetu preko 20.000! Ena izmed orhidej ima zanimivo preživetveno in razmnoževalno strategijo, saj oblika njenih cvetov spominja na samice čebel in os, izloča pa tudi feromone, ki privabljajo samce, ki se »parijo« s cvetovi in tako oprašujejo rastline.

 • Navadni rebrinec

  Spoznajte navadni rebrinec, ki znižuje raven holesterola v krvi, z njim so morala poražena germanska plemena Rimljanom plačevati davek, lahko pa vas tudi neprijetno “opeče”.

 • Meta (Mentha sp.)

  Tokrat si bomo pobliže ogledali opojno dišeče (ali pač ne?) mete, ki so razvnemale že domišljijo Starih Grkov in Rimljanov, najbrž pa že veliko prej. Velika raznolikost je prevzela tudi frankovskega meniha in teologa Walahfrida Straba, ki je dejal, da če lahko nekdo natančno in na pamet pove moči, vrste in imena za meto, bi moral znati povedati tudi, koliko rib plava v Rdečem morju.

 • Črni teloh

  Črni teloh je med prvimi, ki začnejo preganjati zimo in oznanjati pomlad. Ta spomladanski okras je tudi pravi prodajni hit, saj samo na Nizozemskem prodajo za prek 8 milijonov rastlin letno. V pravih količinah pa celo lajša depresijo in duševne težave.

 • Navadni mali zvonček

  Navadnega malega zvončka najbrž ni potrebno nikomur posebej predstavljati. Kako lep je pogled na snežno belino cvetne preproge med zaplatami snega spomladi: simbol upanja! Ko pa še ugotovimo, da je navadni mali zvonček pravi zdravilec, matematik in biotehnolog, potem bomo res težko skrili navdušenje nad tem znanilcem pomladi in novega življenja.

 • Navadni lusnec

  Navadni lusnec se prisesa na korenine nekaterih grmov in dreves ter tako pride do brezplačne hrane. Njegove nadzemne dele bomo lahko opazovali samo kratek čas, saj večino leta preživi pod zemljo.

 • Alpska mastnica

  Na vlažnem skalovju in vlažnih gruščnatih mestih si je svoje mesto pod soncem izborila ta alpska posebnost. Majhna in neugledna, a zares posebna.

 • Navadni lapuh

  Komaj odleže spomladanski sneg z nabrežij, pripotij in nasipališč, že nas s svojini zlatorumenimi cvetovi razveseli eden prvih znanilcev pomladi – navadni lapuh.

 • Lepi čeveljc

  V svetlih bukovih gozdovih, med ruševjem in na ustaljenem grušču nas ponavadi že proti koncu maja zvedavo pozdravijo čudoviti cvetovi orhideje z največjimi cvetovi v Evropi – lepega čeveljca. Ta prelesten planinski okras naj nas ne zavede k trganju, saj je cvetlica z zakonom zavarovana.