Turkmenistan (brez slik,ker ste neucakani…:-))

Lep pozdrav iz Buhare v Uzbekistanu. No, pa se je zgodil tudi Turkmenistan. Ni ravno drzava, ki bi jo clovek pogosto obiskal, ampak za moje pojme vseeno vredna ogleda.

Dan se je zacel na Iransko – Turkmenistanski meji. Procedura dolga, tako da vstopim v drzavo sele ob 11 uri, ko se razbesni veter in je vrocina najhujsa. Ampak imam samo 5 – dnevno vizo in moram hiteti, kolikor se da. Veter piha direktno v prsa in vozim lahko le 12-13 na uro. Levo in desno od mene se vrtincijo veliki tornadi, cesta je katastrofalna in kamor seze pogled, sama ravnina. 95 kilometrov ni nobenih naselij in vode, tako da tovorim 8 litrov s seboj. Po 1 uri je itak vsa voda skoraj vrela, ampak to ima svojo dobro stran – ni mi bilo treba uporabljati kuhalnika za nescafe…:-) Pred mestom Houz Han imam zadosti, naredil sem 105 km in ne morem vec, saj so celni veter, vrocina in pomanjkanje vode opravili svoje. Prespim na vrocem pesku, z najlepsim pogledom na mlecno cesto…

Naslednji dan se podam proti anticnem mestu Merv. Naredim veliko napako, ko se odpravim sele ob pol 8 zjutraj. Sonce ze neusmiljeno zge in ravnina je ubijalska. Proti veceru dosezem razvaline mesta. Tako lepo je, da se odlocim, da prespim kar med rusevinami, poleg tega je prepozno za se kaksen kilometer. Danes se jih je nabralo 130.

Naslednji dan se zacne puscava – nora vrocina, kar puhti, tovornjakarji, s katerimi sem se pogovarjal, so dejali, da jim termometri kazejo 50 stopinj. Opoldne je nemogoce kolesarit, ker je prevroce, popoldne pa zacne pihat celni veter, zato je najbolje narediti cimvec dopoldne. Do 11 prekolesarim ze 100 km, potem pocivam v puscavski vasici in popoldne se 30 km. Ob treh popoldne sem natocil 5×1,5L vode in do sedmih  zvecer spil ze 4 flase. Ce bi jih imel se 5, bi jih najbrz spil se 5…

Cetri dan pridem v Turkmenabat, 40 km od meje. Koncno si lahko privoscim hotel in tus, napetost, ali mi bo uspelo v petih dneh, mine… Ogledam si mesto, bazar. Sicer ni kaj prevec videti, ampak vsaj toliko je, da zacutim utrip Turkemenistana tudi v mestu.

Sedaj sem v Buhari, enem najbolj slavnih mest na svilni cesti. Zelo lepo, a vroce….

One Comment

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja