Prvih 2000 km

Odvrtelo se je prvih 2000 km poti po Severni Ameriki. Vecinoma cudovitih… Ce pomislim nazaj, je bilo pravzaprav do sedaj vse skupaj ena cudovita izkusnja. Sprasujete pa me, zakaj ne napisem vec na blog. Glavna razloga sta dva. Prvi je, da nisem in se ne pocutim kot Mr.Girlo (“Ja putujem svijetom u potrazi za onim što je najbolje za vas”), ne potujem, da bi iskal zgodbe za druge. Kdor potuje s takim razlogom, je za moje pojme izbral napacno pot. Ste ze kdaj slisali kaksno zgodbico iz premnogih potovanj npr. Roka Teulna? Ali pa drugih Jezerjanov, ki nemalo potujejo po svetu? Zakaj bi bil jaz izjema? Drugi pa je dostopnost interneta. Komaj najdem hrano in vodo za sproti, kaj sele, da bi nasel internet. Kljub vsemu cutim odgovornost, da kdaj na svete case napisem kaj. Predvsem zaradi tistih, ki so imeli kakorkoli prste vmes, da sem lahko sel.

Ocaran sem nad pravljicno pokrajino Yosemitov, surovostjo Doline Smrti (kapo dol Dusanu Mravljetu!), slikovitostjo Red Rock Canyona, tisocimi lucmi Las Vegasa, mogocnostjo Hoover Dama, utrganimi ljudmi na slavni Route 66, vecernimi pogledi na zahajajoce sonce v Grand Canyonu, nezemeljsko pokrajino nacionalnega parka Zion. Nad premnogimi kacami, ki se soncijo na cesti, cudnimi pajki, ki zjutraj lezejo po mojih torbah, puscavskimi kozami, ogromnimi jastrebi, gigantskimi metulji in raznoterimi rozami. Predvsem presenen nad gostoljubnostjo in prijaznostjo Americanov – na tem mestu bi se rad zahvalil sledecim:

Ga.Dolly Haskell – za prostor na vrtu, kjer sem lahko postavil sotor, “golido” kave za zajtrk in da me je peljala na Sunrise Service

Harry in Tyler – za prevoz iz Yosemitov do Portervilla, ko je snezilo in dezevalo kot iz skafa, za posteljo (ceprav sta se morala potem onadva stiskati na eni), za cudovito vecerjo, gumo za privezat torbo na prtljaznik in zanimive debate.

Druzina Siddle (Lake Isabela) za topel tus, ko sem se premocen do kosti privlekel do njihove kavarne, pranje perila, vecerjo, zajtrk in igro Katancev (cerpav sem izgubil):-)

Edinemu prebivalcu “mesta” Balalat (Mesto Duhov blizu Doline Smrti) za tri konzerve cilija,ki so me nekako spravile prek prelaza do Doline Smrti ter liter in pol vode.

Neznancu v Dolini Smrti za meh za vodo, ki mi je dodobra olajsal marsikaj (ceprav mi ga je nekdo ze ukradel).

Russu Letica za vecerni izlet po Las Vegasu, izdatno vecerjo, pranje perila in da mi je zaupal svojo celo hiso… (Miha, prosim napisi pod komentar kaj vec o Russu) – Russ je namrec Clovek z veliko zacetnico.

Neznani indijanki, ki mi je dala kapo s scitkom, ko je videla moj kot paradiznik rdec nos.

Vsaj ducatu, ki so mi med potjo ponudili vodo in posladke ter prijazne debate – hvala Vam!!

Najbrz sem se koga pozabil, se oproscam, ni nalasc…

Sedaj sem ze dodobra usedlan. No, bil sem ze pri 1000 – em kilometru. Ko mi po 130 km na 35 stopinjah ni vec problem narediti 1200 visincev v 20 km klanec, potem vem, da so noge spet tako mocne, kot morajo biti in glava spet pravilno “nastelana”.

Sledi kolesarjenje dalje po Utahu – Bryce Canyon, Arches, Capitol Reef, nato Colorado in black Canyon of the Gunisson, mogoce Great sand Dunes, Mesa Verde? Ne vem se, bom videl…

 

5 Comments

 1. Pozdravljeni Matej,
  Kazu, tko ceka taj i doceka.tako, i mi tvoj izvjestaj o toku tvoga putovanja.
  Srecom,da ima jos ljudi,koji vjeruju u ljude,i tebi pruzali njihovo gostoprimstvo.odlicno.Interesantan izvjestaj i fantasticne slike.
  Neka te i dalje na tvom putu prati sreca i dobro zdravlje.
  Sa kisnim pozdravima iz zemlje tulipana,R.& S.

 2. Hja, definitivno ti zdaj Russa bolje poznaš kot jaz, saj sem jaz z njim 2 leti v stiku le preko interneta in občasno telefona. Po rodu je iz domorodnega ljudstva Madawaska Maliseet iz Kanade. Veliko dobrega naredi za pomoč staroselskim družinam v rezervatih, ki živijo v hudi revščini – preko organizacije http://www.whispernthunder.org/
  Varno potovanje še naprej!

  • Matej pozdravljeni,
   Kazu,tko ceka,taj i doceka.Izvjestaj o tvom putu interesantan.
   Tvoje slike su fantasticne.Zelimo ti mnogo srece na dalnjem putu.
   Sa kisnim pozdravima,”tulipani” iz NL.

 3. POZDRAVLJEN MATEJ ,TKO CEKA TAJ DOCEKA..
  UZIVALI U TVOM IZVJESTAJU OD TVOGA PUTA.
  SLIKE SU FANTASTICNE.ZELIMO,MNOGO SRECE I ZDRAVLJA,
  NA TVOM DALNJEM PUTOVANJU.UZIVAJ U LIJEPOJ OKOLINI.
  SA KISNIM POZDRAVIMA,TULIPANI R.&SONJA.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja