O nas

 • ZELIŠČA KOČNA

  Izdelki blagovne znamke Zelišča Kočna so sinonim za zeliščne proizvode najvišje kakovosti. Stremimo k trajnostnem razvoju podjetja, kar pomeni, da so zaloge zelišč omejene. Ker nekaj zelišč naberemo tudi na naravnih rastiščih, poskrbimo, da rastišča po našem obisku niso opustošena, temveč vedno ostane vsaj 70% rastlinskih primerkov. Zelišča, ki zrastejo na njivi na Šenkovi domačiji, so pognojena samo z uležanim konjskim gnojem in negovana izključno z naravnimi zaščitnimi sredstvi (koprivin ekstrakt ipd.). Vsa zelišča so skrbno ročno obdelana, posušena na lesah v eni plasti, brez uporabe električne energije, kar pomeni, da z uporabo Zelišč Kočna za ogljični odtis skrbite tudi Vi.

  Matej Tonejec

   

   

  zeliščar Matejnpk-certifikat

   

                                                                                     foto:Jaka Koren

  Matej Tonejec je univerzitetni diplomirani biolog, ki svoje življenje posveča rastlinam. Z botaniko se je pobližje spoznal med študijem biologije na Biotehniški univerzi v Ljubljani. Zanimala ga je predvsem sistematska botanika, s katero se je ukvarjal tudi v svojem diplomskem delu (ki si ga lahko ogledate tukaj) v katerem je popisal blizu 1000 rastlinskih vrst, ki jih lahko najdemo na severnih pobočjih Kamniško-Savinjskih Alp. Po diplomi so ga pričela zanimati tudi čajna zelišča in tako je v letu 2013 opravil NPK zeliščar, ki mi tudi uradno dovoljuje opravljati ta poklic.

  Na Jezerskem ima njivo z zelišči, na kateri goji predvsem različne sorte mete (klasasta, švicarska, pomarančna, jagodna, čokoladna) in meliso, nekaj zelišč za čaje in zeliščne produkte pa nabere tudi v naravi.

  Počasi je zraslo tudi zanimanje za divjo hrano, ki raste povsod okrog nas. Precej znanja je dobil ob prevajanju in priredbi knjige Ljubiše Grlića “Enciklopedija samoniklog jestivog bilja”, ki ga je opravil za založbo Narava. Seveda ne gre brez praktičnega dela in okušanja ter pripravljanja hrane iz pradavnine. Strokovno znanje in praktične izkušnje mu omogočajo, da znanje o užitnih divjih rastlinah deli tudi z ostalimi.

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

   

  foto:Drejc Karničar

   

  Slušateljev na botaničnih in zeliščarskih predavanjih ter delavnicah o divji hrani se je do sedaj nabralo že prek 1000. Povečini so navdušeni nad podatki o rastlinah, ki jih gledajo vsak dan, a o njih niso ničesar vedeli. Nekaj komentarjev na izvedene delavnice pa si lahko preberete tukaj:

   

  Pozdravljen g. Matej, najlepša hvala za res uspešen zeliščarski vikend. Jaz sem bila zelo zadovoljna in v nedeljo sva s kolegico same nabirale zelišča – koprivo, rman, črno deteljo, liste malin, brezovolistni oslad, trpotec in smetliko, pa tudi nekaj plahtice sva našli.  Tudi iz naše skupine sva srečali  nekaj  udeležencev, ki so prav tako pridno nabirali. 

   

  Matej, pozdravljen. Še enkrat bi rad pohvalil zeliščarski vikend, ki si ga izvedel. Z veseljem bom povedal naprej.

   

  Zdravo, še enkrat hvala za odlično vodenje zadnjič in seznanjanjem z divjim rastjem.

   

  Vsa zelišča in sadeži, ki jih nabira/goji, so nabrani izključno v neokrnjenem okolju Jezerskega, kar daje čajem, kisom, sirupom in ostalim zeliščnim proizvodom posebno dodano vrednost.

   

  V prostem času rad potuje, obiskal je večino Evrope, Nepal, Kamčatko, Kirgizistan, Japonsko, Turčijo, Gruzijo, Armenijo, Maroko in Jamajko, zadnjih nekaj let pa potuje predvsem s kolesom. Na ta način je skoraj osem mesecev potoval z Jezerskega do Tajske (vmes spust z doma narejeno snežno desko s sedemtisočaka Muztagh Ata na Kitajskem), prekolesaril je Severno Ameriko od San Francisca do Washingtona in Patagonijo. Je alpinist in gorski reševalec ter vodnik lavinskega psa.

   

   

 • Kontaktni podatki

  Zelišča Kočna, Matej Tonejec s.p.
  Zgornje Jezersko 70
  4206 Zgornje Jezersko
  matej_tonejec2@hotmail.com

  KAM NA ČAJ KOČNA?

   

     • Grand hotel Union

   

     • Kava Bar MAK – Tržnica Koseze

   

     • Bar Terasa -Mohorjev klanec (Stari del Kranja)

   

    • Hotel Planinka – Jezersko
    • Terme Snovik Kamnik
    • Kruhkerija Gorjanc – Hotemaže
     • Okrepčevalnica Stan – Medvode

   

  Kontaktni obrazec

  Polja označena z * so obvezna