Laos

Lije kot iz skafa, tezke dezne kaplje tvorijo kuliso,skozi katero komaj kaj vidim. Na case blisk razsvetli nebo, tropska nevihta je na visku. V daljavi se slisi glasba in otroski vrisc, ki postaja vse glasnejsi, ko se blizam majhni gorski vasici na severu Laosa. Kot manjsi avto veliki zvocniki stojijo v blatu zunaj bambusove koce, otroci pa blatni od glave do pet norijo po luzah. Ko se jim priblizam, moker do kosti, veselo pritecejo k meni in pozdravljajo – Sabai deeeeeee! Rock Otocec sredi Laosa…

Pot me vodi prek prelazov, med rizevimi polji in nasadi bananovcev. Pokrajina je cudovita in ljudje so vec kot prijazni, popolnoma druga zgodba kot na Kitajskem. Tu so pozdravi iskreni, nenarejeni, kot da jih ne pestijo stevilne tezave – malarija, denga, strasna revscina,… Vsak peti otrok ne docaka vstopa v solo, zdravstvena oskrba je tako slaba in nedostopna tem revnim poljedelcem.

Pestijo me tezave, gospod Murphy je na delu…Ce je moznost, da bo slo kaj narobe, potem bo slo. In ko mislis, da nic vec ne more iti narobe, se vedno najde nekaj, kar ti lahko pokvari dan. Ampak se ne dam kar tako. V Nong Khiau dobim tak napad denge, da komaj prehodim 100 metrov dolg most. Slaboten sem, vse boli, imam tako hudo vrocino, da me znoj kar poliva. Vecino casa prelezim, a se kljub vsemu odlocim, da nadaljujem pot proti Luang Prabangu, mestu pod  Unescovo zascito. Sijajno je, ko po celem dnevu in 150 km dosezem zastavljen cilj, ceprav je celo telo v bolecinah in klice po pocitku. Na trznicah vrvi, trguje se na veliko – ribji zivelj, recni raki, licinke, zabe, skorpijoni, tropsko sadje in zelenjava vseh barv in oblik. Vsako jutro vstanem navsezgodaj in se odpravim na ogled te predstave na prostem. In vzdusje je fantasticno… Naslednji dan me koleno zopet izdaja, prav cudim se, koliko kilometrov sem  prevozil brez tezav, glede na to, da mi je zdravnica skoraj prepovedala odhod na tako potovanje. Zopet se moram usesti na avtobus, grem v Vang Vieng,  kjer se cudim delu narave v obliki jam s turkiznimi jezerci, apnencastimi stolpi in kacami vseh barv in velikosti.

Zavoljo zdravja sem sel na Tajsko, kjer je zdravstvena oskrba boljsa, ce se bo slucajno kaj kompliciralo z zdravjem. Konec koncev sem jo kar dobro odnesel…

5 Comments

  1. Hi mate … : ) thanks my friend .. did u watch our tacikistan video or do u have it ? if you not
    u must search my name in youtube ” gurkan genc” than watch the videos which have this tittle .. ”Cycle in North Asia” u will see my videos and also u can watch yourself in tacikistan and uzbekistan :videos..

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja